Ahojte,
po prvý krát som sa rozhodol umyť motor odkedy som majiteľom Renault Clio 1.2 43kW, MK2 a rád by som vám popísal môj postup, dnes už viem, že nesprávny. Ako prvé som zakryl alternátor. S Arvou v rozprašovači som nastriekal všetko pod prednou kapotou. Nachal som to pôsobiť ale 10 minút, potom som to nastriekal všetko ešte raz a opäť som nechal pôsobiť ale desať minút. Medzi tým som si nachystal kýbel teplou vodou a autošampónom. S wapkou som to všetko krásne vyumýval a nečistoty ktoré zostali som umyl so špongiou a opäť vywapkoval. Zbalil som si veci, naštartoval a išiel domov. Po troch minútach som mal pocit, že miesto stlačeného plynového pedálu stláčam brzdu. Keď som ho uvoľniť auto začalo ísť lepšie. No inými slovami celé galeje s tým. Domov som prišiel na tri pokusy čo mi to zdochlo a tak ďalej...
Doma som rozobral celé benzínové ústrojenstvo a nasávacie ústrojenstvo t.j. od filtra po vstup do hlavy vrátane všetkej elektroniky a hadičiek a všetko čo tam bolo. Všetko som vyčistil, umyl vysušil a ešte neviem čo až pokým sa to všetko nelesklo z vonku z vnútra. Týždeň som to nechal ešte pre istotu preschnúť, aj keď to bolo suché na druhý deň. Všetko som to pekne poskladal. Auto naštartovalo na druhý krát (čo je ok, keďže vstrekovacia rampa bola suchá). Po naštartovaní auto chytilo cca 4 tisíc voľnobežných otáčok. Keďže som mal všetko rozobrané prišlo mi, že je potrebné nakalibrovať škrtiacu klapku. Zhasol som motor. Kľúčik som dal do prvej polohy a pár krát som pomaly stláčal plynový pedál na podlahu a pustiť. Naštartoval som na brkn (vždy to tak startovalo) a mal som voľnobežné otáčky, ake to malo pred tým. Potešil som sa, opravil som to. Išiel som sa teda rozbehnúť. Zaradil som jednotku, pridal plyn a auto zdochlo. Naštartoval som. Potom sa mi podarilo sa nejako rozbehnúť a začalo to robiť všetko možné, šklbať, trhať, sekať, kýchať, zhasínať a neviem čo ešte. Rozobral som všetky "štekre" ešte raz a znovú zacvakol. Neviem čo sa stalo, no teraz to robí nasledové. Naštartujem s voľnobežnými otáčkami okolo 2 - 3 tisíc. Tieto otáčky klesnú na skutočný volnobeh jedine v prípade, že motor zabrzdím so zaradenou rýchlosťou napríklad na dvojke. Potom je to chvíľku normálne. No nehovorím o tom, že po stlačení plynového pedálu na podlahu nasleduje sekundové dusenie motora a až potom sa rozbehne. Včera sa objavila ďalšia novinka. Neexistuje stav "idem stále 50" buď musím prídávať, alebo potom pustiť plynový pedál úplne. Inak to sekne.
no a s tým čo mám doma k dispozícii si veľa poradiť neviem. Zistil som, že voľnobežný automatický ventíl na škrtiacej klapke je stále otvorený. tak som ho vymenil za nový. je to lepšie hlavne čo sa týka toho dusenia. No po naštarovaní za studena ide z výfuku benzínový zápach. To predtým nebolo. Myslím si, že to bude asi lambda sonda, ale chcem počuť, že v tom to nie je

Čo je však jednou veľkou zvláštnosťou. Po troch minútach od umytia motora mi zasvietilo žhavenie, či elektrická porucha motora. Svietila neustále. Po opätovnom zložení toho čo som mal rozobrané to svieti na voľnobehu a nie vždy sa to vôbec rozsvieti. Po len jemnom stlačení plynového pedálu to zhasne, pustím rozsvieti sa. Myslel som si, že to bude snímač polohy škrtiacej klapky. Pripojil som naňho Ohm meter a zmeral. Nenašiel som žiadne zakorodované miesto, ktoré by sa javilo ako veľký odporový nárasť, či iné zvláštnosti. Systém objednať všetky snímače nové sa mi javí dosť drahý.
Celkovo som teda vymenil, nové sviečky, nový vzduchový filter, všetky nové tesnenia, nová cievka, nová elektronická voľnobežná tryska.
Moja otázka na vás, prosím, znie: Čo také so mohol s tou vodou spraviť? V čom môže byť ešte chyba, čo som mohol pokaziť, resp. čo mohlo byť následkom čoho?
Mal niekto podobnú skúsenosť?
za vaše príspevky vopred ďakujem.