Renault fórum

Renault forum a Renault klub Slovensko
Práve je 05 Máj 2025 22:07

Všetky časy sú v UTC + 1 hodina [ letný čas ]

Solárne elektrárne na dom
Lacné baterie do notebooku

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 6 ] 
Autor Správa
 Predmet príspevku: problém s vetraním
OdoslaťOdoslané: 18 Jún 2013 15:08 
Neprítomný
Užívateľ
Užívateľ

Založený: 15 Okt 2012 14:33
spam: Nie
Mám dlhodobo problém s vetraním svojho Clio II 2002 1,2 8V. V lete, horúčavách sa mi extrémne prehrieva interiér, a keď zapnem ventilátor - vetrák , tak miesto ochladzovania interiéru sa ten prehrieva, na teplomeri vidím, ako postupne teplota stúpa, a stúpa až na cca 40.
Teda jediná možnosť je vetranie oknami, čo pri ceste po diaľnici nieje ktovieako príjemné, a niekedy treba zatvoriť okná kvôli prachu a smogu a vetrať ventilátorom.
Čo môže byť príčina prehrievania, predvčerom som sa konečne dostal ku lanku ovládajúceho klapku miešania vzduchu z radiátora , zdá sa, že nezatvárala celkom, teda je to jedna z možných príčin.
Dá sa radiátor nejak odstaviť ? môžem napríklad svorkou stlačiť hadicu alebo dať tam nejaký ventil ? Radiátor je totiž pod prístrojovkou, a je v ňom dosť horúco ...
Druhá vec je keď vzduch prechádza dutinov pri motorom priestore a nasáva cez ľavú mriežku, plech medzi motorom a dutinou je rozpálený od motora, takže aj vzduch sa môže prehrievať, chcem tam dať nejakú izoláciu, ale neviem, či zo strany motora, alebo v dutine, to musí byť nezávadný materiál, žiadná sklená vata.
Tretia vec je, keďže je rozpálená palubovka, neviem, ako idú rozvody vzduchu, či sa dajú nejak zaizolovať, obaliť, ale to asi nemá význam, lebo to aspoň ochladí dutinu pod palubovkou.

Profil Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mailovú správu  

Predmet príspevku: Re: problém s vetraním
OdoslaťOdoslané: 18 Jún 2013 17:20 
Neprítomný
Administrátor
Administrátor
Obrázok používateľa

Založený: 23 Sep 2009 22:11
AUTO: Clio II 1,4 Extréme, automat
Victorio napísal:
...Čo môže byť príčina prehrievania, predvčerom som sa konečne dostal ku lanku ovládajúceho klapku miešania vzduchu z radiátora , zdá sa, že nezatvárala celkom, teda je to jedna z možných príčin...

Myslím že to bude asi najväčšia príčina.
Druhou môže byť nevhodný alebo zanesený peľový filter. Ja som ho úplne vyhodil lebo i kvalitný dosť obmedzoval prietok vzduchu.
Dosť pomôžu tmavé fólie na zadné okná. Na jednom aute mám, na druhom nie a je poznať rozdiel.
Ešte môže byť problém v odsávaní vzduchu. V kufri za zadnými kolesami sú pod obložením vetracie otvori cez ktoré vychádza vzduch z interiéru. Nemáš ich niečím zakryté?
Odstaviť kúrenie teoreticky ide. Za motorom je vidieť dbe hadice ktoré idú do kúrenia tak sa dá nejakou svorkou jednu prišktiť. Čo sa týka izolácie tak to by som neodporúčal lebo sa ti to vypomstí v zime.

V slnečnom a horúcom počasí ako je v posledné dni je v aute bez klímy vždy horúco. Mám na Cliu i strešné okno a ani to veľmi nepomôže.

OdoslaťOdoslané: 19 Jún 2013 08:24 
Neprítomný
Užívateľ
Užívateľ

dik za info, ešte to nemám otestované, či prestavenie lanka pomohlo, treba ísť na dlhšiu trasu, aby som videl, či vetranie je účinnejšie.
peľový filter nemám, mám typ vetráka , ktorý filter nemá (resp. doteraz som ho nenašiel a niekto na fóre to už riešil dokonca si vyrobil filter s rámikom.
tie vetracie otvory / klapky vzadu som preveril, sú funkčné, pri zapnutí ventilátora sú otvorené (vidno to, keď zatvorím auto a vyberiem svetlo osvetlenia ŠPZ.
Fólie na zadné okná vážne pomôžu ? Lebo Clio má tie zadné sklá dosť malé oproti predným dverám a oknu, zadné je navyše takmer kolmé.
Strešné okno som chcel, iba že neviem nikde nájsť kde sa dá kúpiť, resp. firmu, ktorá to montuje (michalovce, Košice, okolie...)
Deflektory som mal min.rok, ale okrem zmenšenia zorného uhlu som rozdiel nepocítil.
Ventilácia cez zadné otvory/klapky mohla byť po min.roky zablokovaná, lebo kufor bol natrieskaný batožinou, toho roku to musím nejak zabezpečiť, aby tam prístup bol.

OdoslaťOdoslané: 26 Jún 2013 13:11 
Neprítomný
Užívateľ
Užívateľ

mám otestované, že aj pri stiahnutom kúrení na doraz ide postupne z vetrákov teplejší vzduch, ako je nasávaný zvonku (dal som dvojčidlový teplomer jeden do dutiny kde je ventilátor a druhý do výduchu v palubovke).
Palubovka nahrievaná nebola, lebo bolo pod mrakom. Keď je motor nahriaty na prac.teplotu, vtedy sa vzduch nahrieva.
Mám podozrenie, že s klapkou niečo nieje v poriadku, pozeral mi na to aj servisák z Renaultu, nevidí tam žiadnu chybu, ale odporučil vyskúšať odstaviť radiátor svorkou na hadice obe a potom sa uvidí.
Ak by sa potvrdilo, že teplo ide z radiátora, dá sa skontrolovať klapka ak odmontujem ventilátor ?
Je to možno blbosť, ale je možné, že je prasknutá, alebo zdeformovaná, alebo sa poškodilo tesnenie ?

OdoslaťOdoslané: 26 Jún 2013 14:51 
Neprítomný
Administrátor
Administrátor
Obrázok používateľa

Založený: 23 Sep 2009 22:11
AUTO: Clio II 1,4 Extréme, automat
Je možné že je klapka zdeformovaná ale myslím že demontáž ventilátora neumožní prístup.

OdoslaťOdoslané: 28 Jún 2013 13:33 
Neprítomný
Užívateľ
Užívateľ

kde by som našiel nákres prierezu ventrilačnej sústavy Clio II ?
chcel by som vidieť, ako vyzerá tá klapka, či je technicky možné, žeby sa zdeformovala, alebo inak poškodila. Vraj má tesnenie na obvode, ktoré by sa len tak samo nemalo poškodiť, alebo odtrhnúť.
Hľadal som v servisných manuáloch, lenže tých je kopec, a toto v reze ani nákrese som nenašiel
Jedná sa mi o časť od príruby ventilátora smerom do vnútra kabíny, teda kde je radiátor a klapky

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 6 ] 

Všetky časy sú v UTC + 1 hodina [ letný čas ]

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ